KÜLTÜR VE TURİZM
KÜLTÜR
Sakarya’nın eski Osmanlı evleriyle ünlü tarihi Taraklı ilçesi kültür turizmin gözdesi oldu. Daha önce yolu bile bilinmeyen Taraklıdaki tarihi eserlerin onarılması ve yoğun tanıtım çalışması, ilçenin kaderini değiştirdi.
100′ü aşkın tescil edilmiş ev ve konaklar ile Mimar Sinan tarafından yaptırılan 493 yıllık Yunus Paşa Camisi Taraklı’ya gelenleri kendisine hayran bırakıyor. “Tarihi eserlerde yapılan onarım çalışmaları ve tanıtım çabaları da ilçenin son yıllarda kültür turizminin gözdesi haline getirerek turlara dahil edilmiştir.
Bir zamanlar yolu bilinmeyen Taraklı artık önemli bir kültür turizm merkezi gelmiş “İlçede tarihi yapılarla ilgili büyük bir restorasyon çalışmalarına başlanılmış Tarihi çarşıda bulunan 64 dükkanın 55′i onarılarak evlerin yüzde 20′si bakım tadilatı yapılması Taraklı’nın çehresini değiştirmiştir. Sakarya’nın en uzak ve dağlık bölgesinde bulunan ilçemize Sakarya, diğer ilçelerden, hem de yurtdışından en çok gelinen, ziyaret edilen ilçelerin arasına girmiştir.
Taraklı’nın bozulmamış tarihi dokusunu muhafaza etmesi sebebiyle büyük ilgi görmekte olup, Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerini barındırmaktadır. “İlçedeki tarihi dokuya ilgi her geçen gün artmakta olup Taraklı’yı bir kere gelip gören bir daha gelmek istiyor. Çünkü huzur veren tarihi yapısı insanları buraya çekiyor. Türkiye’ye gelen yabancı turistler de Taraklıya uğruyor. Kültür turizminin ölü kabul edildiği yaz aylarında bile Taraklı büyük ilgi görmektedir.
Kurşunlu Camii 493 Yıldır Dimdik Ayakta Duruyor
Taraklı’da Osmanlı Sadrazamlarından Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Kurşunlu Camii ziyaretçilerin en çok uğradığı yer olmakla birlikte Bugüne kadar onlarca deprem gören cami hala dimdik ayakta. 493 yıllık cami yıllara meydan okuyor. Cami ilginç mimari özelliği ile dikkat çekiyor. Mimar Sinan yapıya taş bloklar yerleştirirken taşın ortalarını oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harç yerine eritilmiş kurşun döktürmüş. Cami bu sebeple sağlamlığı ile ender eserlerden biridir. Ayrıca yanında bulunan hamamdan döşenen tesisatla alttan ısınma özelliğine sahiptir.
TURİZM
Kültür Turizmi
Yusufbey mahallesinde bulunan yaklaşık beş asırlık Çınar Ağacı kültür Bakanlığınca doğal anıt olarak tescillenmiştir.
Yavuz Sultan Selim’in Veziri Yunus Paşa tarafından Mısır seferine giderken yaptırılan Yunus Paşa camii Sakarya İlindeki en eski tarihi eser olarak yaklaşık beş yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarımdan geçirilmiştir. Caminin doğusunda yer alan hamamında camii ile yapıldığı sanılmaktadır.
İlçe merkezinde Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii’ni merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır.
Termal Turizm
Taraklı'ya bağlı Hacıyakup Paşalar köyündeki Bizans döneminden kalma kil hamamı kaplıcaları hastalıklarına şifa arayanlar tarafından tercih edilmektedir.
Konumu: Sakarya İli Taraklı İlçesi Hacıyakup Köy sınırları içinde yer alan kaplıca alanı Taraklı-Geyve Karayolu üzerinde bulunmaktadır.
Ulaşım Olanakları: Kaplıca alanı Sakarya İl merkezine 60 km, Taraklı İlçe merkezine 7 km., İstanbul’a 185 km. uzaklıktadır. Havayolu ulaşımı İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanları, demiryolu ulaşımı ise 35 km. uzaklıktaki Sakarya İli Alifuatpaşa İlçesindeki demiryolu ile sağlanmaktadır.
Yükseklik: Denizden yüksekliği 560 m’dir.
İklim Özellikleri: İklim açısından geçiş bölgesi olarak değerlendirilen yöre Akdeniz ve Karadeniz (Marmara) iklim özelliği göstermektedir. Yazları sıcak ve yağışlı, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.
Tedavi (Endikasyon) Özellikleri: Sağlık Bakanlığı'nca belirlenmiş tedavi özellikleri; hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde kronik dönemlerinde; kas iskelet hastalıklarının tedavisinde yardımcı ve tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, nörovejetatif distoni gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.
Termal Su Özellikleri
Kimyasal Özellikler: Akratotermal sular sınıfındadır. Kalsiyum 116-Sülfat 30-Sodyum 25-Hidrokarbonat 580-Magnezyum 5.2-Klorür 11-Potasyum 1.3-Nitrat 1-Alüminyum 1.2-Serbest Karb. 10-Demir 0.41 Radyoaktivitesi: 13-25, Toplam Mineralizasyon: 853,36 mg/lt, Sıcaklık: 41 ºC
Yayla Turizmi
Karagöl Yaylası Taraklı'nın 21 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları'nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alıp deniz seviyesinden yüksekliği 1200 m’dir. Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.
İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüme bürünmektedir. Yaylada her hafta cuma günleri pazar kurulur ve o gün akşama kadar çeşitli şenlikler yapılır. Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evleri ilgi çekmektedir. Her yıl yurt içinden binlerce insanımız burada kamp kurup konaklamaktadır.
Uzunluğu: 8 km
Özellikleri: Yürüyüşümüzün başlangıç noktası olan Karagöl yaylasında çam, kayın, meşe ve köknar ağaçları bol miktarda bulunmaktadır. Bol oksijenli havası ve nefis soğuk içme sularıyla her yıl binlerce doğaseverin kamp kurup konakladığı mükemmel bir yayladır. Yaylanın üstünde bulunan kanallar ilkbaharda karların erimesiyle suyla dolmaktadır. Yaylada bulunan evlerin büyük bir bölümü ahşaptan yapılmıştır.
İmkanları: Yayladaki ahşaptan yapılmış evlerin bazıları, yaz aylarında gelen ziyaretçilere pansiyon olarak kiralanmaktadır.
Tavsiyeler: Yayla üzerinde birçok küçük yürüyüş rotaları vardır. Yürüyüşe yeni başlayanlar için idealdir. Yaylada her cuma günü Pazar kurulur. Pazarda alışveriş sırasında mutlaka yüzyıllardan beri sürdürülen ve geleneksel bir el sanatı olan kaşık ustalarının ellerinden çıkmış, şimşir ve kayın ağaçlarından yapılmış kaşıklardan alın. 200'e yakın usta çeyiz sandığından, telefonluğa, resim çerçevesinden, tepsiye, rahleden, ekmek sepetine kadar birçok ürün yapmaktadırlar. Fotoğraf severleri güzel kareler bekliyor. Büyük bir yayla olmasıyla kış aylarında çok kar olacağında tozluk ve hedik kullanılmasını tavsiye ederiz
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen doğa yürüyüşleri Taraklı Karagöl Yaylası'nda yapıldı
Ayrıca 2009 Yılında Karagöl Mahtumlar Yaylası’nda yapılan suni Karagöl Gölü de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Karagöl yaylasındaki göl piknik yapmak ve kamp kurmak isteyenleri ideal bir manzara ile karşılamaktadır.
Mağara Turizmi
Hark Kanyonu ve Mağarası
Taraklı, doğa turizmi açısından, eşine az rastlanır yörelerden biridir. Yüz ölçümünün % 60’ı ormanlarla kaplı olan ilçe, coğrafî yapısıyla, bitki örtüsüyle, tabiat hârikası mesire yerleri olan, Tuzla köyünden başlayan Hark kanyonu ve mağarası, Karagöl Yaylası, Güngörmez Şelalesi, Kemer Köprüsü, Acısu, Hıdırlık Tepesi, Gürleyik Suyu, Belengermesi, Hamza Pınarı, Çile Pınarı, Ak Çeşme ve Çoban Çeşmesi’yle görülmeye değer gerçekten şirin bir Anadolu parçasıdır.
Yamaç Paraşütü Turizmi
Karagöl Yaylası, Taraklı’ya 20 km uzaklıkta. Çanak şeklindeki yayla, karlar eriyince su ile zümrüt yeşilliğin evliliğine tanık olur Arka fonda çam, meşe, kayın, köknar, şimşir, ardıç ağaçları var. Karagöl sadece yeşilseverlerin dünyası da değil. Özellikle son yıllarda yamaç paraşütü, kanyoning, yürüyüş ve kamp meraklıları da buraya rağbet ediyor.
Yamaç Paraşütü
Mevkii: Taraklı Karagöl Yaylası
Parkur: Karagöl yayla bölgesinde yükseklik yaklaşık 1100 mt
Özellikleri: Pist doğal çim, aynı anda 10 paraşüt serilebiliyor. Bu bölgede hâkim rüzgar kuzey-kuzeybatı yönlerinde esiyor.
Ulaşım: Geyve Taraklı yolu üzeri İstanbul’dan 205 km, Beypazarı-Nalhıhan-Göynük Eski İpek Yolu Üzeri Ankara'dan 235 km mesafede. 1,5- 2 saatlik bir yolculukla bölgeye ulaşılıyor.
Ekipman: Yamaç paraşütü, Harnes (kuşam tertibatı), yedek paraşüt (Emercensi paraşüt), uçuş kaskı, uçuş tulumu veya eşofman takımı, özel üretim vibram tabanlı (şok emici) yüksek boğazlı özelliği olan bot, telsiz.