İLÇEMİZ
GENEL COĞRAFYA ve YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
Taraklı ilçesinin yüzölçümü 334 km²’dir. Bu alanın %20’si tarım alanı, %60’ı orman ve fundalık alan, %10’u çayır ve mera alanı ve %10’u tarım dışı alandır.
Taraklı Türkiye’nin Marmara Bölgesinde eski İstanbul – Ankara karayolu ve tarihi İpekyolu güzergâhında konumlanmıştır. Marmara Bölgesinin Doğusunda yer alan Sakarya şehrinin sınırları içinde bulunmaktadır. Başkent Ankara ile arasında 270 km’lik bir mesafe vardır. Başkentin Kuzey Batı kısmında yer almaktadır.
İlçenin doğusunda Bolu İli Göynük İlçesi, batısında Geyve İlçesi, güneyinde Bilecik İli Gölpazarı İlçesi ve kuzeyinde Akyazı İlçeleri bulunmaktadır.
Genellikle dağlık ve akarsuların açtığı derin vadilerden oluşmaktadır. Etrafı tepe ve yüksek dağlarla çevrilidir. Taraklı ilçesi ormanlık bir arazi yapısına sahip olup güneyse Tokar ve Taşlık tepeleri, batıda Çay Yakası tepeleri, kuzeyde Hıdırlık tepeleriyle çevrili bir vadi içinde kurulmuştur. En yüksek noktası 149 rakımlı Moruklu Tepesi’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 485 metredir. İlçenin önemli su kaynakları Sakarya Nehri’ne karışan Göynük Çayı’dır. İlçenin güzelliklerinden Hark Kanyonu’ndan akan Gürleyik suları ve Aksu Çayı da ilçeyi besleyen su kaynaklarıdır.
Taraklı ilçesi ve çevresinde bir yılda dört mevsim yaşanır. Karadeniz, Marmara ve Karasal iklimlerin geçiş noktasında yer almaktadır. Marmara bölgesinde olmasına rağmen Karadeniz iklimine sahiptir. Yazlar nispeten kurak ve sıcak, kışlar yağışlı ve daha sert geçmektedir. İlk ve Sonbaharda çoğunlukla hava yağmurlu geçmektedir. İlkbahar donları genelde meyve bahçelerine zarar verir.
Doğal bitki örtüsünü ormanlar oluşturmaktadır. Dağların ve ormanların etekleri fundalıklarla kaplıdır.
SAĞLIK
İlçemiz Sağlık Hizmetleri kendilerine ait binada Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde 1 Doktor, Aile Hekimliğine bakan 2 doktor, 1 Sağlık memuru, 1 Hemşire, 2 Ebe, 3 Memur, 2 hizmetli ile 112 Acilde 2 Şoför 7 ATT görevlisi yer almaktadır.
Ayrıca ilçemiz Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Hacıyakup, Sabırlar, Hark, Aksu, İçdedeler, Mahdumlar, Kemaller ve Akçapınar olmak üzere 8 adet sağlık evi bulunmaktadır. Bu sağlık evlerimizden sadece Mahdumlar ve Hacıyakup köylerinde ebe bulunmaktadır.
EĞİTİM
İlçe merkezinde 1 Genel Lise, 1 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, 2 adet 8 yıllık ilköğretim okulu ve 1 bağımsız Zübeyde Hanım Anaokulu ile Yenidoğan İlköğretim Okulu bünyesinde 1 anasınıfı ile eğitim ve öğretim gerçekleştirilmektedir.
Diğer üç okulumuz Mahdumlar, İçdedeler ve Dışdedeler de birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu olarak eğitim öğretim yapılmaktadır.
İlçemizde 2010-2011 öğretim yılında 907 öğrenciden 478’i Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda eğitim öğretim görmüşlerdir.
Bu öğrencilerin 290’ı taşımalı sistemle gelmekte olup 180 öğrenci de yatılı pansiyonda kalmaktadırlar.
Merkez Atatürk İlköğretim Okulu’nda 243 öğrenci, Yenidoğan İlköğretim Okulunda 142 öğrenci, köy ilköğretim okullarında 42 öğrenci, orta öğretim kurumu olan Taraklı Lisesi’nde ise 104 öğrenci öğrenim görmektedir. İlçemizde okul çağındaki nüfusa göre okullaşma oranı İlköğretimde %.97,52 olmuştur. Ortaöğretim de ise bu rakam %65,91’dir.
Sayısal verilerden görüleceği üzere ortaöğretimde okullaşma oranı düşüktür. Bunun nedeni ilköğretimde taşıma ve yatılı olarak eğitim, öğretim gören öğrencilerimizin orta öğretimde bu imkana sahip olamamalarıdır. Bu yüzden ilçeye bir adet pansiyonlu çok programlı lise açılması gerekmektedir.
İlçemiz Merkez Ana Okulu’nda 57 ve köy okullarımızda da 10 olmak üzere toplam okul öncesi öğrenci sayısı 2010-2011 yılı için 67’dir. Okul öncesinde okullaşma oranı ise ilçe merkezinde %49,14 iken köylerde bu oran %10,42’ye düşmektedir. Bunun nedeni köylerimizde sınıf açılabilmesi için 0-6 yaş gurubunda yeterli sayıya ulaşılamaması ve öğretmen eksikliğidir.
Merkezde derslik başına düşen öğrenci sayısı 24, köy ilköğretim okullarında ise 10,5’tir.
NÜFUS
İlçenin nüfusu azalmaktadır. Bunun sebebi büyük şehirlere yapılan göçtür. Ancak 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle ilçemiz az da olsa göç almağa başlamıştır. Yaklaşık olarak nüfusun %50’si köylerde, %50’si ilçe merkezinde yaşamaktadır. Nüfusun %51 i erkek, %49’u kadındır. İlçe Belediyesine bağlı olan 4 mahalleden sadece Yenidoğan Mahallesi İlçe merkezine 6 km mesafede bulunmaktadır.